THE ART OF LIVING - zachwyt, inspiracja, pragnienia, zmysł, smak, ciekawość,zapach, pożądanie, piękno

SPIRITS

http://www.magazyntrendy.pl/images/Priorat.jpg
http://www.magazyntrendy.pl/images/20131217131506.jpg

IDEALNY MĘŻCZYZNA NA ŚWIĘTA

2013-12-17 | spirits
http://www.magazyntrendy.pl/images/20130725103334.jpg

Polak, Węgier…

2013-07-15 | spirits
http://www.magazyntrendy.pl/images/wino marek kondrat  TRENDY ART OF LIVING.jpg

Czas na wino

2012-10-05 | spirits

Największe wina świata - Priorat’

SPIRITS

W czym tkwi prawdziwa tajemnica produkcji najbardziej unikalnych i najdroższych win Półwyspu Iberyjskiego? Wydaje się, że jak zawsze przyczyn jest kilka, ale dopiero symbioza ich wszystkich daje tak fascynujące rezultaty, jakimi są wielkie wina maleńkiego Prioratu. Priorat to synonim bardzo wysokich temperatur, surowych pejzaży i winnic wymagających średnio cztery razy więcej pracy i wysiłku, przy uzyskiwaniu cztery razy niższych plonów. Winnice zlokalizowane są na urwistych, tarasowych łupkowych zboczach osiągających niejednokrotnie nawet 50 stopni nachylenia; klimat jest nadzwyczaj surowy; rodzaje szczepów unikalne, a minimalna wysokość produkcji bije rekordy światowe. Jak to najczęściej bywa – im gorzej, tym lepiej, a więc dzięki tym, zaiste ekstremalnym, warunkom otrzymywane są tutaj najbardziej fascynujące wina. Na pewno kluczową rolę odgrywa podłoże, które w istocie rzeczy jest czarno- brunatnym, wulkanicznym łupkiem (llicorella), a winnice dosłownie są zawieszone na tarasach, przyklejonych do niejednokrotnie prawie pionowych, niegościnnych wzgórz otaczających dolinę rzeki Siurana, nawet na wysokości 700 m n.p.m. To całkowicie unikalne w świecie podłoże, a właściwie metamorficzna skała, powoduje, iż gleba tutaj jest nadzwyczaj chłonna i wilgotna, a korzenie winorośli stosunkowo łatwo penetrują luźną strukturę łupku. Niska wydajność tutejszych winnic jest synonimem najwyższej

jakości tutejszych win. Wydajności te uważane są powszechnie za najniższe na świecie, i tak dla porównania wydajność z hektara w regionie Bordeaux wynosi 35 hl, podczas gdy w Prioracie zaledwie 15 hl/1 ha. Jak twierdzi Sergio Ferrer-Salat, właściciel Bodega Ferrer Bobet, to jedyne miejsce na świecie, gdzie można napotkać ponadstuletnie krzaki „granacha” i „carinena”, które w całkowitej symbiozie z tym unikalnym siedliskiem dają wina o wyjątkowej złożoności i duchem oddające w sposób niemal perfekcyjny niemal wszystkie elementy terroir. Jancis Robinson, uznany guru światowego winiarstwa, ma bardzo podobną opinię: wina z Prioratu są zachwycające, to chyba wina najlepiej na świecie odzwierciedlające charakter swojego terroir. Wina te są nadzwyczaj miękkie i jedwabiste, o doskonałej budowie i nadzwyczaj złożonym bukiecie. Ich degustowanie to bez wątpienia przyjemność sama w sobie. Jako jedne z niewielu czerwonych win na świecie nie są postrzegane jako wina „do posiłku”, ale wina „dla przyjemności i satysfakcji” samych w sobie. Najbardziej rozpowszechnioną odmianą jest nadal „carinena”, ale rzeczywiście rasowe wina dają jedynie stare krzewy tego szczepu; „granacha” natomiast tworzy kręgosłup najpoważniejszych win Prioratu, a bardziej korpulentną postać trunkom tym nadają uprawiane w młodszych winnicach cabernet sauvignon, merlot i syrah
Trendy
GRUDZIEŃ 2020 Helmut NEWTON - wciąż inspiruje... i wiele innych ciekawych tematów w nowym 86 wydaniu TRENDY art of living!