THE ART OF LIVING - zachwyt, inspiracja, pragnienia, zmysł, smak, ciekawość,zapach, pożądanie, piękno

SPIRITS

http://www.magazyntrendy.pl/images/marek kondrat TRENDY.jpg
http://www.magazyntrendy.pl/images/20131217131506.jpg

IDEALNY MĘŻCZYZNA NA ŚWIĘTA

2013-12-17 | spirits
http://www.magazyntrendy.pl/images/20130725103334.jpg

Polak, Węgier…

2013-07-15 | spirits
http://www.magazyntrendy.pl/images/wino marek kondrat  TRENDY ART OF LIVING.jpg

Czas na wino

2012-10-05 | spirits

Slalom gigant i ślimaki

SPIRITS

Jeszcze nie tak dawno Polak mówiąc: „urlop zimowy”, myślał o styczniowym wypadzie
w Tatry. Luty był już niebezpieczny, pogoda wszak u nas bywa kapryśna, a nowiutki sprzęt nie komponuje się zbyt dobrze z trawiastym zboczem. Teraz sytuacja się zmieniła – wyjazdy trwają aż do marca, a nasze kombinezony docierają najczęściej do Alp   

 

Ich podnóże – Dolina Górnej Adygi – to kolebka szczepu winnego o najbardziej  charakterystycznym zapachu na świecie – gewurztraminera. Jego historyczne początki związane są z miejscowością Tramin w południowym Tyrolu, od której pochodzi jego pierwotna włoska nazwa – „traminer”. Stąd zaczęła się wędrówka „Pachnidła” na drugą stronę Alp – do Niemiec, Austrii i Alzacji, z którą jest obecnie najbardziej kojarzony. To właśnie Alzatczycy zmienili jego nazwę na „gewurztraminer” z powodu korzenności
i pikantności jego smaku. Jedynym krajem, który z sukcesem podjął wyzwanie uprawy „gewurza” poza Europą, jest Nowa Zelandia. Jest to szczep kapryśny i wrażliwy, nieodporny na przymrozki. Jednocześnie – bardzo bogaty i różnorodny, dający możliwość tworzenia całej palety win. Winiarze z Alzacji, jak np. Riehl, praktykują fermentację całkowitą, czego rezultatem są wina bardziej wytrawne i mocniejsze.

Inne jest podejście Niemców i Austriaków. Warty spróbowania Landauer Gewurztraminer Spatlese to wino późnego zbioru, o aromatach suszonych owoców, moreli i miodu – z wyraźnym cukrem resztkowym i odczuciem słodyczy. Spośród wielu traminerów, które zdarzyło mi się w życiu próbować, uwagę moją zwrócił świeży i mocny Alto Adige Traminer Aromatico, który powstaje w winiarni Muri-Gries. Splata ona historie dwóch klasztorów. Pierwszy z nich – Muri – należał do benedyktynów i mieścił się w Szwajcarii, niedaleko Bazylei. W XIX w. mnisi zostali zmuszeni do opuszczenia opactwa, a polujący wówczas w tych stronach cesarz Ferdynand I zaprosił ich do opustoszałego klasztoru w zamku Gries koło Bolzano. Właśnie tutaj w 1845 r. benedyktyni, zgodnie z regułą ora et labora, rozpoczęli uprawę winorośli wokół klasztoru na rewelacyjnych, żwirowo-piaszczystych glebach pochodzenia lodowcowego. Chłodny alpejski klimat jest w tym miejscu wręcz idealny do uprawy gewurztraminera. Zapewnia powolne dojrzewanie gron, wytworzenie w pełni rozwiniętych aromatów i utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasowości owoców. Większość prac w Muri jest dalej wykonywana przez braciszków, łącznie ze zbiorem i transportem, który odbywa się nad ranem. Wyeliminowanie maszyn pozwala uniknąć uszkodzeń czerwonawej skórki, co jest bardzo ważne. Za aromat bowiem odpowiedzialne są białka zawarte w miąższu winogron
Trendy
GRUDZIEŃ 2020 Helmut NEWTON - wciąż inspiruje... i wiele innych ciekawych tematów w nowym 86 wydaniu TRENDY art of living!