THE ART OF LIVING - zachwyt, inspiracja, pragnienia, zmysł, smak, ciekawość,zapach, pożądanie, piękno

Naturalne barwniki z warzyw

FOCUS

Nicole Stjernsward, absolwentka londyńskiej szkoły designu Imperial College London stworzyła urządzenie, które wpisuje się w trend zero waste, a przy tym w przyszłości może znaleźć zastosowanie w masowej produkcji. Co roku setki tysięcy ton żywności trafiają na śmietnik, z czego ponad połowę stanowią warzywa i owoce. W ramach pracy podyplomowej Stjernsward stworzyła urządzenie Kaiku, które pozwala uzyskać z nich naturalne barwniki,

całkowicie ekologiczne, wolne od chemii i innych szkodliwych substancji. Inspiracją dla twórczyni byli… dawni mistrzowie malarstwa, którzy do swych prac używali właśnie takich komponentów – czerwień pochodziła ze skrzydeł chrząszczy, ochra z kory drzewa… Uzyskane dzięki urządzeniu Kaiku barwniki można używać właśnie jako składnik farb, a także barwić nimi żywność czy nawet ubrania.

Trendy
SIERPIEŃ 2019 Uff jak gorąco! Letnie zaczytanie... Szymon Brodziak, Andy Warhol, korespondencje ze świata, Camilla Arkans i więcej!